usgym.nl

Economie

Op het USG krijgt iedereen in klas 3 een module over Economie/Financieel bewustzijn. Daarna kun je kiezen voor economie in de 4e klas en bedrijfseconomie in de 5e klas.

Economie

Economie draait om het maken van keuzes. Dat is lastig wanneer je oneindige behoeften hebt en maar beperkte middelen in tijd en geld. Er zitten maar 24 uur in een dag en ook de bodem van je spaarpot komt op een gegeven moment in beeld.

Bij economie onderzoeken we wat er allemaal invloed heeft op die keuzes door jezelf, bedrijven en de overheid. Vervolgens kijken we naar de gevolgen van die keuzes. Bijvoorbeeld: Wat betekent het voor mij wanneer de Nederlandse overheid het minimumjeugdloon verhoogd? Welke gevolgen heeft dit voor keuzes die ik maak? Wat betekent het voor bedrijven? Kunnen zij de vakkenvullers in de supermarkt nog wel betalen of gaan ze deze vervangen door machines? Wat betekent dit voor mijn eigen bijbaantje?

Op het USG betrekken wij bij dit soort onderzoekjes steeds de actualiteit. We bekijken bijvoorbeeld ieder jaar de miljoenennota. Hieronder vind je de meest recente. Je ziet hier precies welke uitgaven de overheid maakt met het geld dat er binnenkomst via bijvoorbeeld de belasting.

Leerlingen uit de vijfde klas deden in maart 2020 direct onderzoek naar de mogelijke economische gevolgen van het uitbreken van het coronavirus. Daarnaast maakt iedere week een groep uit elke klas een instructiefilmpje over de stof gecombineerd met de leerdoelen. Hieronder vind je een paar voorbeelden in de filmpjes.

We gebruiken bij economie en bedrijfseconomie op het USG de methode Cumulus. Je vindt hier meer informatie over deze grotendeels digitale en altijd actuele methode: www.cumulus.co

Hier zie je ook direct welke onderwerpen er allemaal langs komen. Op www.economielokaal.nl vind je nog veel meer informatie over economie op de middelbare school.

Bedrijfseconomie

Bedrijfseconomie draait om het opzetten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. De leerlingen in de 5e klas starten bij bedrijfseconomie met het oprichten van een eigen bedrijfje. Leerlingen verzinnen een product/dienst en maken hun eigen marketingplan en van daaruit een businessplan. Ook de BV ‘ik’ wordt besproken; juridische aspecten omtrent samenwonen, scheiden en overlijden komen kort aan bod. Uiteraard komen boekhouden, financiële verslaggeving, beleggen en het personeelsbeleid ook in de lessen terug.

Tot slot is er in de 4e, 5e en 6e klas de mogelijkheid om extra activiteiten te doen met leerlingvereniging FAMA, waaronder samen beleggen, een (online) lezing of naar de beurs te gaan.

Wie is wie?

Onze sectie economie en bedrijfseconomie bestaat uit een drie-eenheid. Fanatiek fietser Francesco Sala is expert op het gebied van marketing en begeleidt de ondernemersvereniging van het USG: FAMA. Naast jarenlange ervaring in de flitsende marketingwereld leert hij ons ook de Italiaanse taal en brengt hij andere Italiaanse geneugten zoals pizza (zonder ananas!) en heerlijke koffie de school in. 
Oud-leerlinge en Vivian van Es (-Rutten) laat leerlingen door de economische bril naar de wereld kijken, maar filosofeert er ook graag op los. Pieter van Kampen is een echte examenbaas en leert leerlingen de fijne kneepjes van het maken van lastige vragen. Met zijn ervaring bij de marine, als ski-instructeur en consultant op het gebied van enterprise-resource-planning leert hij de leerlingen met souplesse een ijzersterke routine en discipline aan.  
Samen leren we leerlingen hun economische en bedrijfskundige kennis om te zetten in skills die je je hele leven kunt gebruiken!

Wie is wie?