Economie
Op het USG krijgt iedereen in klas 3 een module over Economie/Financieel bewustzijn. Daarna kun je kiezen voor economie in de 4e klas en bedrijfseconomie in de 5e klas.
Economie
Economie draait om het maken van keuzes. Dat is lastig wanneer je oneindige behoeften hebt en maar beperkte middelen in tijd en geld. Er zitten maar 24 uur in een dag en ook de bodem van je spaarpot komt op een gegeven moment in beeld.
Bij economie onderzoeken we wat er allemaal invloed heeft op die keuzes door jezelf, bedrijven en de overheid. Vervolgens kijken we naar de gevolgen van die keuzes. Bijvoorbeeld: Wat betekent het voor mij wanneer de Nederlandse overheid het minimumjeugdloon verhoogd? Welke gevolgen heeft dit voor keuzes die ik maak? Wat betekent het voor bedrijven? Kunnen zij de vakkenvullers in de supermarkt nog wel betalen of gaan ze deze vervangen door machines? Wat betekent dit voor mijn eigen bijbaantje?
Op het USG betrekken wij bij dit soort onderzoekjes steeds de actualiteit. We bekijken bijvoorbeeld ieder jaar de miljoenennota. Hieronder vind je de meest recente. Je ziet hier precies welke uitgaven de overheid maakt met het geld dat er binnenkomst via bijvoorbeeld de belasting.
Leerlingen uit de vijfde klas deden in maart 2020 direct onderzoek naar de mogelijke economische gevolgen van het uitbreken van het coronavirus. Daarnaast maakt iedere week een groep uit elke klas een instructiefilmpje over de stof gecombineerd met de leerdoelen. Hieronder vind je een paar voorbeelden in de filmpjes.
We gebruiken bij economie en bedrijfseconomie op het USG de methode Cumulus. Je vindt hier meer informatie over deze grotendeels digitale en altijd actuele methode: www.cumulus.co
Hier zie je ook direct welke onderwerpen er allemaal langs komen. Op www.economielokaal.nl vind je nog veel meer informatie over economie op de middelbare school.
Bedrijfseconomie
Bedrijfseconomie draait om het opzetten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. De leerlingen in de 5e klas starten bij bedrijfseconomie met het oprichten van een eigen bedrijfje. Leerlingen verzinnen een product/dienst en maken hun eigen marketingplan en van daaruit een businessplan. Ook de BV ‘ik’ wordt besproken; juridische aspecten omtrent samenwonen, scheiden en overlijden komen kort aan bod. Uiteraard komen boekhouden, financiële verslaggeving, beleggen en het personeelsbeleid ook in de lessen terug.
Tot slot is er in de 4e, 5e en 6e klas de mogelijkheid om extra activiteiten te doen met leerlingvereniging FAMA, waaronder samen beleggen, een (online) lezing of naar de beurs te gaan.
Heb je nog meer vragen? “Klop” gerust aan in ons digitale lokaal en we vertellen je graag meer!
Miljoenennota
